Thomas makes, writes

2005-01-01

Mijn favoriete freeware

Note

I wrote this piece of advocacy in dutch. It's one of my more frequent talks and this is where I point people to afterwards. ----- Suggesties kan je me altijd toesturen

Deze pagina heb ik volledig gewijd aan de vrije computerprogramma's die ik gebruik op mijn computers. Het zijn professionele programma's zonder ruwe kanten, waar iedereen direct mee aan de slag kan. De programma's zijn vrij in de zin dat hun broncode (ontwerpplannen) vrij beschikbaar is zodat elke programmeur met tijd en zin verbeteringen kan maken.

Deze pagina bevat voornamelijk programma's die ook op Windows werken. Op deze manier kan men ze uitproberen en nadien eventueel overschakelen naar een distributie van Linux waar deze programma's ofwel meegeleverd zijn, of met enkele klikken geïnstalleerd kunnen worden.

Veel van deze programma's maken deel uit van de Open Disc, een CD-ROM gevuld met de beste Vrije software voor Windows.

Firefox

firefox logo

Mozilla Firefox is een snelle webbrowser met innoverende features zoals tabbladen en slim favorieten beheer. Als u de Ad-Block Plus extensie installeert wordt de meeste reclame van internetsites verborgen. Firefox is ontwerpen met aandacht voor uw veiligheid op het internet.

Website:http://www.mozilla.org/products/firefox/
Platformen:Linux, Windows, Mac OS X
Licentie:MPL/LGPL/GPL

Thunderbird

thunderbird logo

Mozilla Thunderbird is een e-mail client zoals Microsoft Outlook Express en maakt outlook express dan ook overbodig.

Thunderbird maakt email veiliger, sneller en eenvoudiger dankzij ingebouwde spam filters, spellingscontrole, mogelijkheid tot uitbreiden via eenvoudig te installeren uitbreidingsmodules (add-ons).

Website:http://www.mozilla.org/products/thunderbird/
Platformen:Linux, Windows, Mac OS X
Licentie:MPL/LGPL/GPL

OpenOffice.org

openoffice logo

OpenOffice.org is een serieus office pakket dat naast de Open Document bestanden (nu al door meerdere overheden tot hun standaard verheven) ook de Microsoft office bestanden kan lezen en schrijven. Samenwerken met anderen staat dus vanzelfsprekend hoog aan het lijstje.

Website:http://www.openoffice.org/
Platformen:Linux, Windows, Mac OS X
Licentie:GPL/LGPL and SISSL

Pidgin

pidgin logo

Pidgin is een chatprogramma waarmee u op alle bekende chatdiensten kan aanmelden. Dit maakt het mogelijk met slechts 1 programma te babbelen met vrienden op verschillende netwerken. Het ondersteunt onder andere MSN, IRC en gTalk/Jabber. Een van de goede kwaliteiten van Pidgin zijn de Buddy Pounces, waarmee je een actie kan uitvoeren bij het aanmelden van een chat buddy. Zo kan je naar deze laatste een bericht sturen, of je computer een geluid afspelen of een programma uitvoeren als hij online komt.

Website:http://pidgin.im/
Licentie:GNU/GPL
Platformen:Linux, Windows, Mac OS X (by the name 'Adium X')

Dia

dia logo

Dia is een programma dat gelijkaardig is aan Microsoft 'Visio'. Het kan worden gebruikt om vele soorten diagrammen te tekenen. Het heeft vele symbolen en je kan er onder andere entity relationship diagramma's, UML, flowcharts, computer netwerken en simpele elektrische circuits mee tekenen. Nieuwe vormen kunnen met simpele XML code worden toegevoegd welke gebaseerd is op SVG.

Ik heb met Dia reeds vele professioneel ogende tekeningen gemaakt, waaronder UML, ER, flowcharts, grafcet PLC diagramma's.

Website:http://www.lysator.liu.se/~alla/dia/
Platformen:Linux, Windows
Licentie:GNU/GPL

PDF Creator

Met PDFCreator kan je vanuit elk windows programma PDF bestanden maken. PDF (Portable Document Format) bestanden zijn de de-facto standaard in elektronische publicaties, het biedt namelijk de garantie dat het document er op alle platformen identiek zal uitzien.

Eens geïnstalleerd volstaat het simpelweg Bestand:Afdrukken te kiezen in een programma en "PDFCreator Printer" uit de lijst met printers te kiezen. Eens u de printopdracht bevestigd heeft, kan u kiezen waar het PDF bestand moet worden bewaard.

Website:http://www.pdfforge.org/products/pdfcreator
Platformen:Windows (Linux kan dit standaard)
Licentie:GNU/GPL

7-Zip

7-Zip is een programma waarmee samengedrukte archiefbestanden eenvoudig gemaakt en uitgepakt kunnen worden. Het ondersteund zeer veel formaten.

7-Zip comprimeerde in tests tot 2 a 10% beter dan andere programma's. Met speciale 7-zip bestanden kan zelfs een reductie tot 45% worden behaald bovenop de reductie die .zip- bestanden bieden.

Website:http://www.7-zip.org/
Platformen:Windows (Linux kan dit standaard)
Licentie:GNU/LGPL

VLC media player

Met VLC kan u muziek- en videobestanden afspelen op uw computer. Er is geen enkel ander programma dat na installatie meer bestandstypes kan afspelen als VLC. Je hoeft dus niet langer vijf spelers te installeren om de veel voorkomende bestanden af te spelen.

Website:http://www.videolan.org/
Platformen:Windows, Linux, Mac OSX
Licentie:GNU/GPL

Deluge

Deluge is een BitTorrent programma voor Linux, Mac OS X and Windows, het is voorzien van alle gebruikelijke toeters en bellen, en belast uw computer niet erg.

Website:http://deluge-torrent.org/
Platformen:Windows, Linux
Licentie:GNU/GPL

Cygwin

Cygwin is een verzameling van vrije hulpprogramma's bedoeld om UNIX programma's op de meeste versies van Microsoft Windows te draaien.

Zo is het mogelijk onder andere de OpenSSH server en bash shell onder Windows te draaien.

Website:http://www.cygwin.com/
Platformen:Windows
Licentie:GNU/GPL

Real VNC

vnc logo

VNC staat voor Virtual Network Computing. Het is een afstandsbediening waarmee je een computer op afstand mee kunt besturen, je kan als het ware de muis overnemen en werkt over het internet. Het werkt tussen alle besturingssystemen. VNC is erg verspreid, goed verkrijgbaar en populair in de industrie en academische kringen.

Website:http://www.realvnc.com/
Platformen:Linux, Windows, Unix, Mac OS X
Licentie:GNU/GPL