Thomas shares makes

2004-01-01

Linux Introductie

Linux logo

Note

I wrote this piece of advocacy in dutch. Linux used to a thing I explained frequently and this is where I pointed people to afterwards.

Wat is Linux

Linux is een besturingssysteem (zoals Windows) dat op een breed scala van hardware werkt. Je kunt Linux dus op je computer installeren in de plaats van Microsoft Windows of Apple Mac OS X. Een Linuxsysteem bestaat uit vrije software, dit houdt in dat de onderdelen van Linux geschreven zijn door, en onderhouden worden door onafhankelijke programmeurs (waarvan er een deel voor bedrijven werken). De licentie waaronder deze programma's meestal verdeeld worden heet de GPL (General Public License). Deze licentie schrijft voor dat de programmatuur vrij verspreid mag worden. Er mag ook geld worden gevraagd voor de programmatuur, op voorwaarde dat de broncode (met aangebrachte wijzigingen) toegankelijk is voor iedereen.

Op deze manier kunnen bedrijven die ondersteuning geven (zoals Red Hat, Novell of Ubuntu) een volledig pakket met programma's -- een zogenaamde "Linuxdistributie" te koop aanbieden. Een distributie is vrij compleet, ze omvat zowel kantoorsoftware, multimediatoepassingen en internetsoftware. Je moet dus geen disk jockey spelen en voor elke taak die je later wil verrichten met je computer een CD boven halen. Je hoeft ook geen drie verschillende programma's (google talk/msn/ICQ) te downloaden om met al je vrienden te kunnen chatten.

De prijs die je (eventueel) voor een Linuxdistributie betaald loont zich door de telefonische ondersteuning die je krijgt en eventueel een dik handboek dat in de doos zit. Ook steekt de verdeler van de Linuxdistributie tijd in het afwerken en ontwikkelen van de software, die doorgaans van derden komt. Deze verbeteringen komen dan weer iedereen ten goede, ze worden op internet gepubliceerd zodat andere verdelers ze ook zullen opnemen.

Er zijn enkele hoofdpunten die elke distributie uniek maken.

Standaardprogramma's

Er bestaan verschillende programma's die je kan gebruiken voor een bepaalde taak. Een distributie geeft de voorkeur aan een specifiek programma. Zo kan als standaard browser bijvoorbeeld Konqueror gekozen zijn boven Firefox, of Abiword in plaats van de OpenOffice.org tekstverwerker.

Configuratiescherm

Deze maat waarin Linux zelf de juiste instellingen weet te ontdekken voor de hardware.

Wat kan Linux voor jou betekenen?

Kantoorgebruik

Op kantoor kan een Linuxdistributie in veel gevallen al de Microsoft pakketten vervangen. Een distributie bevat namelijk naast de systeemsoftware die je met Windows kunt vergelijken ook kantoorsoftware (zoals Office). Bepaalde functionaliteit die geavanceerde gebruikers verwachten zoals Office- compatibele macro's kunnen wel ontbreken. Email en websurfen is op Linux zorgeloos, omdat de programma's niet vatbaar zijn voor de vele Virussen die een bedreiging vormen voor Windows, Outlook en Internet Explorer. Als de kosten van de technische ondersteuning optelt die Virussen, Wormen en Spyware met zich meebrengen, zal overschakelen op Linux een opvallende besparing zijn.

Thuisgebruik

Linux is ook geschikt voor thuisgebruik. Uit ervaring weet ik dat de kantoortoepassingen (vergelijkbaar met Word, Powerpoint en Excel) uitstekend geschikt zijn voor schoolwerk en verenigingsbladen. Ook is er ondersteuning voor digitale camera's, externe harddisks, cd/dvd recorders en dergelijke. Er is een hele waaier aan multimediatoepassingen waarmee u uw muziek en foto's kunt beheren en bewerken. Er zijn een boel vrije spelletjes voor Linux, die in de meeste gevallen spijtig genoeg niet kunnen tippen aan de commerciële games die de "gamer" gewend is, maar veel commerciële spelen zijn vandaag de dag nog niet te gebruiken op Linux.

Software ontwikkelaars / informaticastudenten

Voor informaticastudenten en softwareontwikkelaars is Linux een echt nirvana. Als je kunt programmeren ben je letterlijk baas over je systeem, alle broncode voor de programma's is namelijk meegeleverd, zodat dat je de programma's kan verbeteren en aanpassen zoveel je hartje begeert. Bij Linux komt ook een hele boel gereedschap geleverd om zelf software te ontwikkelen, zodat je direct aan de slag kan Als je op software wilt ontwerpen dien je natuurlijk wel Unix basiskennis te hebben. Dat kan wel wat tijd kosten, maar is nooit verloren moeite. Op Linux zijn een heleboel programmeertalen te gebruiken, gaande van C en C++ tot Java, C#, Python, Perl, PHP en BASIC klonen. Met al deze talen kun je grafische programma's schrijven!

Over de schrijver

Mijn switch

Een half jaar nadat ik een eigen computer had, omstreeks november 2003, heb ik uit nieuwsgierigheid Red Hat Linux in dual boot met Windows geïnstalleerd. In die tijd gebruikte ik mijn PC vooral om te programmeren in Visual Basic, JAL (microcontrollers) en schema's te tekenen. Ook schuimde ik internet af op zoek naar leuke freeware en shareware programmetjes.

Toen na installatie bleek dat de Linux distributie die ik geïnstalleerd had, een incomplete driver had voor mijn geluidskaart was ik wel wat teleurgesteld. Muziek mag niet ontbreken als ik met mijn computer in de weer ben. Dat minpunt hield me echter niet tegen om Linux te ontdekken en ermee te experimenteren. Het was namelijk niet mijn bedoeling om over te schakelen (en je mag een gekregen paard ook helemaal niet in de mond kijken).

Ik was die dagen ook al vertrouwd met Usenet (de onderbouw van Google discussiegroepen). Ik las en nam deel aan discussies en stelde vragen in nl.hobby.elektronica en be.comp.programming (de titels weerspiegelen perfect de materie). De stap naar be.comp.os.linux (bcol) was dus niet groot. De mensen op bcol hebben me erg goed geholpen met mijn beginnersvragen, en met het geluidskaart probleem.

Geleidelijk begon ik meer vrije programma's te ontdekken, zowel programma's die bij de Red Hat distributie zaten als programma's die ik downloadde van websites. Na ongeveer vier maanden Linux in dual boot gebruikt te hebben, heb ik Windows van mijn computer verwijdert. Ik was in die periode de problemen die Windows veroorzaakte zó beu... Nog eens drie maanden later ben ik van Red Hat Linux overgeschakeld naar Gentoo.

Door Gentoo te gebruiken heb ik veel geleerd over hoe een Linux softwarematig in elkaar zit. Wel op de harde manier, als er met Gentoo iets mis is, kan je het zelf uitzoeken!

Na afloop van de zomervakantie 2005 heb ik een Apple iBook laptop gekocht. Het was een bewuste keuze om Linux te gaan draaien, al waren de drivers nog niet op punt. Alle hardware goed werkende krijgen was geen simpele klus. De Mac was namelijk geen populair platform om Linux te draaien, waardoor de drivers minder uitgewerkt waren. Dankzij de ervaring die ik ervoor had opgedaan viel dit al bij al goed mee. Over mijn iBook kun je meer lezen op de betreffende pagina.

Een jaar later heb ik een MacBook gekocht. Dit was de eerste generatie Mac laptop's met Intel processor. Hierop heb ik een jaar Gentoo gedraaid, later ben ik overgeschakeld naar Ubuntu Linux.

Ubuntu is gebaseerd op Debian Linux, met deze laatste had ik reeds kennis gemaakt enkele jaren voordien, toen ik het op een oude PC als server geïnstalleerd had. Het beheer van een Debian systeem was heel handig. Ik was het beu om (te) veel tijd te steken in het updaten van mijn Gentoo systeem. Aangezien Ubuntu mijn MacBook volledig ondersteund ben ik overgeschakeld.

Ubuntu is ook de distributie die ik aanraad aan mensen die interesse tonen in Linux!

Huidig Linuxgebruik

Al mijn computers draaien Linux. Programma's die ik voor educatieve doeleinden nodig heb (lees: hogeschool) vallen soms niet te gebruiken op dit platform, daarom gebruik ik zoveel mogelijk vrije alternatieven. Ik probeer ook zoveel mogelijk mijn steentje bij te dragen door bugs te melden en indien mogelijk op te lossen.

Ga je de uitdaging aan?

Ontdekkingstocht...

Linux is niet wat je verwacht. Linux is geen doos, geen product. Linux leeft. Dat idee is niet gemakkelijk te vatten, daarom is het best te beginnen met een product uit een doos, net zoals Windows. Mijn raad: schaf jezelf een doos Suse aan, dit bevat een bundeltje cd's (of 1 dvd tegenwoordig) waarbij je meteen een dik boek gebundeld krijgt. Installeer dit op een tweede computer, en voorzie deze bak zeker van een internetverbinding. Schaaf je engels bij! (indien je er niet sterk in bent) Engels is de voertaal in het informatica wereldje. Je zal zelden Nederlandstalige documentatie bij vrije software vinden die je rechtstreeks van internet plukt. Grafische programma's hebben meestal ondersteuning voor meerdere talen (ontbreekt een Nederlandse vertaling dan kan je altijd zelf de boel naar het Nederlands vertalen). De beste manier om vertrouwd te worden met Linux is van start te gaan met een realistische doelstelling. Linux is geen gratis windows. Linux is een alternatief. Ontdek Linux!

Met welke Linux distributie starten

Er is geen distributie die voor iedereen werkt. Je kunt best de distributie kiezen die andere mensen gebruiken die je ter hulp kunnen komen. Beperk je echter wel tot de distributies die qua gebruiksgemak op de beginner gericht zijn.

Waar kan je terecht met vragen

Om er zo weinig mogelijk woorden aan vuil te maken: "The Fine Manual". Naast hopen fine manuals is er ook Google (met de grote G van Gebruik me). De reden waarom ik dit er zo probeer in te hameren, is niet omdat de mensen die mailinglists, fora en chats bemannen onsympathieke mensen zijn die zomaar beginnen snerpen als je met een vraag afkomt. Ik heb deze gemeenschap altijd zeer goed ervaren, vol met behulpzame en vriendelijke mensen. Waar ze echter niet goed mee overweg kunnen is luiheid.

Succes !


Liked something? Worked on something similar? Let me know what you think on Mastodon!
You can direct-message me, or mention me @thouters@hsnl.social
Follow me on Mastodon!